Mexico City
Het huidige Mexico City ligt op een hoogte van 2240 meter en werd door de Spanjaarden gebouwd op de plaats waar ooit de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan gevestigd was. Wanneer je deze stad van 25 miljoen inwoners overvliegt besef je pas ten volle hoe uitgestrekt deze stad is. Mexico City is een gigantische metropool: dichtbevolkt, hectisch, kampend met smog problemen. Maar tegelijk is het een stad met een rijke inheemse en koloniale geschiedenis. Mexico City is een krankzinnig pandemonium van verkeer en bedrijvigheid. Waar je helemaal op kunt gaan in de dynamiek en de drukte, maar ook rond kunt slenteren door straatjes die stammen uit de tijd van de Spaanse kolonisten. Waar je tot rust kunt komen in restaurants en musea en op het centrale plein, de Zócalo. Kijk je ogen uit naar de bizarre melange van landlieden, zwervers, bedelende Indianen, kleurige eetstalletjes. En ja, ze spelen echt gewoon op straat, de mariachi's! Uit alle hoeken wandelen de maffe orkestjes op je toe, met hun meerstemmige zang, viool, trompet en gitaren. Zak onderuit, nip van je margarita en geniet van een goeie oude serenade.
Oaxaca
Oaxaca (wachakka uitgesproken), dat een groot aantal inheemse bewoners telt, staat bekend om zijn markten, aardewerk en weefkunst. Deze streek was ooit het centrum van de Zapoteekse en Mixteekse culturen. Monte Alban en Mitla zijn de belangrijkste plaatsen uit de pre-Spaanse periode in dit gebied. Vandaag is deze stijlvolle koloniale stad het belangrijkste handelscentrum van het zuiden van het land.
Tehuantepec
De landengte van Tehuantepec is het smalste deel tussen de Golf van Mexico en de Stille Oceaan. Deze landengte verbindt Mexico met Midden-Amerika. In de 19 e eeuw waren er plannen om een kanaal te graven en de Golf van Mexico te verbinden met de Stille Oceaan. Omdat Panama geologisch stabieler is werd besloten om het kanaal niet in Mexico aan te leggen.
San Cristobal de las Casas
Dit vreemde in Spaanse stijl gebouwde stadje is hoog gelegen tussen de in wolken gehulde bossen. Het plaatsje lijkt nog in de 18 e eeuw te verkeren en de omgeving is overwegend Indiaans. De afgelopen jaren vond een grote instroom van Chamula’s plaats die uit hun dorpen waren verbannen wegens hun bekering door Amerikaanse zendelingen tot het protestantse geloof. Het toenemende toerisme verandert het stadje geleidelijk.
Palenque
In het Noorden van de staat Chiapas bevindt zich Palenque. Hier wonen hoofdzakelijk Lacandon-Indianen, te herkennen aan hun lange, steile, zwarte haar en hun trotse voorkomen. De plaats is hoofdzakelijk gekend door de grote archeologische Maya-site.
Campeche
Deze Spaanse nederzetting gebouwd in 1540 op de plaats van een voormalig Maya-vissersdorp was in de koloniale tijd de belangrijkste haven op het schiereiland Yucatan. Maar door haar groot belang vormde ze tevens het mikpunt van aanvallen door Engelse, Franse en Nederlandse piraten. Daarom werden rond de stad dikke muren gebouwd.
Merida
De hoofdstad van Yucatan werd in 1542 gesticht door de conquistador Francisco de Montejo op de ruïnes van een veel oudere Indiaanse stad. Merida dankte zijn grote voorspoed aan de teelt van ‘henequén’, een vezel waarvan touwen werden gemaakt. De groei van de industrie heeft het slaperige beeld van voorheen veranderd, maar de elegante herenhuizen zijn behouden gebleven, evenals de verfijnde tradities van de bevolking. De Zuiderse uitstraling van deze ‘Witte Stad’ maakt haar enorm geliefd bij toeristen.
Playa del Carmen
De fijne witte zandstranden van de Riviera Maya strekken zich uit over een afstand van vele kilometers. Alleen in de verkwikkende schaduw van de ontelbare palmbomen kan je even aan de Caraïbische zon ontsnappen. Sportievelingen hebben keuze in overvloed: windsurfen, zeilen, tennis, golf, … Of misschien wel een duikinitiatie? Het mooie koraalrif met zijn kleurrijke, subtropische vissen nodig je alvast uit.
Playa del Carmen is een typisch Mexicaans stadje boordevol charme. Lekkere restaurants en gezellige terrasjes zullen je ongetwijfeld een super-avond bezorgen.
Indianen toen en nu
Op de trip zuidwaarts vanuit Mexico City verdwijnt de heksenketel van de miljoenenstad naar de achtergrond in pittoreske dorpjes waar de stilte en de tradities ontsnapt zijn aan de vooruitgang. Indianen sjokken onverstoorbaar langs ongeplaveide straatjes of proberen hun bonte koopwaar aan de man te brengen. Het zijn de lijdzame erfgenamen van de sublieme, helaas teloorgegane Azteken- en Maya-beschavingen. In de buurt van Oaxaca geven de overweldigende archeologische sites van Monte Alban en Mitla een indruk van het hoge ontwikkelingspeil van het precolombiaanse Mexico.
Oerwoud en canyons
Langs de landengte van Tehuantepec reis je naar de provincie Chiapas, waar de vlakten plaats maken voor bochtige bergwegen en het vochtige, mysterieuze regenwoud. Alle herinneringen aan de westerse beschaving worden uitgewist in het dicht woekerende groen. Je bent hier niet ver van de grens met Guatemala waar de Maya-cultuur oorspronkelijk vandaan komt. Een van de landschappelijke hoogtepunten van de reis is de Sumidero Canyon, waar de rotswanden duizend meter hoog boven je bootje uitrijzen.
Indianendorpjes, watervallen en ruïnes
San Juan Chamula is een schilderachtig bergdorp waar Tzotzil Indianen wonen. De gebruiken zijn nog erg authentiek – of heb je in je dorpskerk al offers gebracht op een tapijt van dennenaalden, in het gezelschap van sjamanen? Nog meer echtheid vind je in de ruïnes van Palenque, naar veler mening de meest ontzagwekkende Maya-site in Mexico. Midden in de jungle ligt een complete stad met huizen, tempels en graftombes. Dankzij intact gebleven hiëroglyfen werden hier vele geheimen van de Maya-beschaving ontsluierd. De droomreis door Mexico krijgt een schitterende afsluiting op het schiereiland Cancun waar geschiedkundige en wereldse attracties elkaar afwisselen.
Geschiedenis
De geschiedenis van het land begon zo’n 20.000 jaar geleden met jagende nomaden. Ongeveer 800 na Christus was Tenochtitlán een van de
grootste steden ter wereld, een metropool met grote paleizen en een uitgebreid stelsel voor riolering en irrigatie. Het land telde op dat moment volgens schattingen ca. 30 miljoen inwoners. Door besmettelijke Europese ziekten waar de Indianen geen weerstand tegen hadden, oorlog, armoede en repressie daalde het aantal tot ca. 2 miljoen in de 17e eeuw.
Vanaf 1535 is Mexico onder Spaans gezag. Mexico was tot 1824 een keizerrijk, daarna werd een republiek uitgeroepen. In deze periode vonden veel regeringswisselingen en staatsgrepen plaats. Maximiliaan van Oostenrijk werd aangesteld als keizer in 1864. Na de burgeroorlog slaagde Juárez erin om deze keizer te verdrijven. Hij werd in 1872 herkozen als president en legde de grondslagen voor modernisering van Mexico.
De Mexicaanse Revolutie begon in 1910 na aanvang van de dictatoriale regeringsperiode van Porfirio Díaz in 1876. De Revolutie eindigde met het aannemen van de grondwet van 1917, maar kostte wel het leven aan meer dan een miljoen mensen. Een van de hoofdpunten van de grondwet was de landhervorming. Cárdenas organiseerde de boeren, arbeiders, militairen en middenklasse met als doel het realiseren van de oorspronkelijke doelstellingen van de revolutie.
Tijdens WO II koos Mexico de zijde van de geallieerden en erna voor vriendschap met de VS. Dit deed het mede met het oog op de geplande industriële ontwikkeling. Verkiezingen in 1997 veroorzaakten een politieke aardverschuiving: na 68 jaar verloor de PRI de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden alsmede het burgemeesterschap van Mexico-Stad.